Det finnes flere typer massivtre

Noen av dem kan du ta med deg over skulderen

For TEWO

Henning Thorsen

TEWO

9. januar 2020
For TEWO

Henning Thorsen

TEWO

9. januar 2020
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200420075652611.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200420075652611.jpg?maxwidth=2000
0

De siste årene har vi sett at stål og betong i stadig større grad har blitt erstattet av treverk i større byggeprosjekter her til lands. Faktisk har bruken av treverk i større bygg kommet så langt at vi har sprengt mange grenser for hva som tidligere har vært mulig å få til med treverk. Det er både bra for miljøet, inneklimaet og utviklingen av den norske byggebransjen i stort.

Grunnen til at grensene sprenges kan i stor grad tilskrives bruken av massivtre. Om du ikke kjenner til massivtre, kan vi enkelt forklart si at det sammenlimte planker som legges i flere lag på tvers av hverandre. Lagene forbindes typisk med lim, spiker eller treplugger. Sluttresultatet er sterke og formstabile elementer som kan brukes til både bærende vegger, gulv og tak i store bygg. Dermed er det faktisk mulig å erstatte betong og stål med treverk selv i større konstruksjoner.

Kjenner du allerede til massivtre, tenker du sikkert på store elementer som må fraktes på lastebil og heises på plass med kran. Det finnes imidlertid også en annen type massivtre-elementer, og de er vesentlig mye mindre enn de vanlige elementene. Forskjellen i størrelse gir en hel rekke fordeler, samtidig som de gode egenskapene ved massivtre

Slike elementer er ikke mer enn 25 cm. brede og høyden er tilpasset standard takhøyde på 240 cm. Det gjør at de er enkle å håndtere og at de veier ganske lite. Faktisk kan én person håndtere dem alene uten å komme i konflikt med HMS-krav som sier at du skal unngå å gjøre enkeltløft på mer enn 25 kg.

Liten risiko for tørkesprekker og ferdig isolerte

Størrelsen har også fordeler med tanke på krymping som følge av variasjon i luftfuktighet og temperatur. Store massivtre-elementer som måler flerfoldige kvadratmeter vil krympe forholdsvis mye. Det problemet unngår du med små elementer – ganske enkelt fordi det er snakk om langt mindre treverk per element som kan krympe. Det er en stor fordel dersom den innvendige overflaten skal brukes som ferdig vegg.

Tradisjonelt massivtre leveres uten isolasjon og må derfor isoleres etter montering. Det er i praksis ensbetydende med at jobben må gjøres fra utsiden ved hjelp av kran eller lift. De små massivtre-elementene leveres derimot ferdig isolerte fra fabrikk, så når elementene er montert er faktisk jobben ferdig. Tetthet mellom elementene ivaretas av not/fjær og en bunnfyllingslist.

Om det er ønskelig kan elementene også leveres uten isolasjon og isolering gjøres ved innblåsing på byggeplass.

Fleksibelt og krever lite plass

De små massivtre-elementene er også fordelaktige med tanke på fleksibilitet. Der store elementer krever mye planlegging, prosjektering og presisjon for at sluttresultatet skal bli bra på første forsøk, er de små elementene langt mer fleksible. Det er ikke noe problem å bytte rundt på elementene dersom behovene skulle endre seg, for eksempel hvis et vindu må flyttes litt eller det blir nødvendig å endre plasseringen av elektriske uttak.

Størrelsen gjør dessuten montering mulig på trange plasser der det er vanskelig å få plass til store kraner, for eksempel i forbindelse med utvidelse av bygg eller fortetting i tettbygde strøk.

Er du interessert i lære mer om den nye typen massivtre? Kontakt oss i TEWO i dag for en hyggelig prat. Vi kan både levere massivtre til småhus og mellomstore bygg og siter med kompetanse på både prosjektering og tegning.

title

La oss kontakte deg

input field

single button

53


4142
b-TrueFalse
Les mer fra Tewo
c-80TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190415134607994.png #FFFFFF
Les også