115

Morgendagens kontorløsninger er laget av tre

De fleksible og gjenbrukbare skilleveggene av tre bidrar positivt i et kontorlandskap.

For TEWO

Trygve Dukes

TEWO

10. juni 2021
Foto: Kyrre Sundal / Made
Foto: Kyrre Sundal / Made
Foto: Kyrre Sundal / Made
Foto: Kyrre Sundal / Made
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210610134441944.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210610134441944.jpg?maxwidth=900

TEWO Flex er et bærekraftig veggsystem med fleksible og gjenbrukbare skillevegger av massivtre, som blant annet kan brukes til å lage møterom i kontorlandskap. 

Skilleveggene er bygget opp av TEWO-elementer, og designet for kunne demonteres, flyttes til et nytt sted og brukes på nytt.

TEWO Flex er en komplett løsning med tette vegger og glassfelter fra gulv til tak. Systemet kan leveres med dører i massivtre-utførelse eller glassdører. Isolasjonstykkelsen er 50 mm.

Utvikling

Det har ikke skjedd noen særlig innendørs utvikling i kontorbygg, og folk er kanskje litt lei av å være omringet av mur og gips i kontorlandskaper. Derfor kan omgivelser av tre bidra positivt og være godt for helsen. I tillegg ser det bra ut.

TEWO Flex vil også være en fleksibel løsning for kontorlandskaper etter korona, for alle som ønsker å tilpasse hvor eller hvordan vi jobber.

Enkel montering – og demontering

Skilleveggene er et modulbasert system, hvor alle elementene kobles sammen med en «plug’n play»-løsning. Hvert element har en fast bredde på 200 mm, veggtykkelser på 130, 150 og 170 mm og mulig høyde på opptil 3,6 m.

1155
false
b-0TrueFalse

Alle elementene monteres med bunn- og toppsvill, og mellom gulvoverflaten og bunnsvill vil en pakning tilpasse seg eventuelle ujevnheter i dekket. Dersom det er nødvendig, settes veggmodulet i spenn på toppen med en jekk.

Til slutt isoleres hulrommet over veggelementene, og en dekklist monteres foran isolasjonen, slik at veggen blir komplett fra tak til gulv.

Dette gjøres i motsatt rekkefølge når de skal tas ned igjen – og brukes på nytt.

Norskprodusert

Elementene av isolert massivtre er laget av norsk gran og produsert i Hurdal. Produksjonsprosessen for massivtre gir langt mindre CO2-utslipp enn det som er tilfelle for stål og betong, og treverket som brukes er fornybart og kortreist.

TEWO Flex er utviklet i samarbeid med design- og arkitektkontoret, Made by MAD, og kan brukes i kontorbygg med mer.

Mottok DOGAs hederspris

TEWO Flex ble benyttet i byggeprosjektet Kristian Augusts gate 13, som satte norgesrekord for ombruk – kontorbygget kan endre alle forutsetninger for ombruk.

1034
false
b-0TrueFalse

Konkurransen gikk ut på: Går det an å transformere et helt kontorbygg midt i Oslo, med brukte materialer og bygningsdeler?

De involverte aktørene ville vise at store byggeprosjekter også kan realiseres i tråd med sirkulære prinsipper, gjenbruk og oppsirkulering.

De samlet egnede materialer fra gamle bygg, og fant tusenvis av bygningsdeler. Blant annet kom betongdekker fra regjeringsbygg R4, fasadeplater fra renoveringsprosjekter i Trondheim og Oslo og vinduer fra en feilbestilling i Kværnerbyen. I tillegg ble radiatorer, veggbekledning, dører samt møbler fra gamle bygg brukt i prosjektet.

Bygget/byggherren mottok DOGAs hederspris for byggeprosjektet.

DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, og jobber for å styrke fagenes rolle i utformingen av morgendagens Norge.

Det nye regjeringskvartalet

Statsbygg holdt en skillevegg-konkurranse, der de ønsket en ny type modulvegger av tre med god akustikk. Veggene skal også kunne flyttes og gjenbrukes, slik at romfordelinger kan endres etter antall ansatte, oppgavefordelinger og ulike arbeidsformer.

Team TewoFlex, bestående av Termowood AS, Made AS og Rambøll, vant konkurransen med bidraget «Alle gode ting er tre».

1259
false
b-0TrueFalse

Pilestredet 27

Nå har Mad arkitekter, Sane og Nomad flyttet sammen inn i Pilestredet 27 – Alfheimkomplekset fra 1900. Her vil ombruk utforskes i alle ledd, og de har blant annet montert 60 LM med TEWO Flex-vegg.

Lokalene omfatter et stort gateplan, hvor alle ønskes velkommen inn. Dette skal være mye mer enn et arkitektkontor.

60 LM med TEWO Flex vegg der
334
https://www.youtube.com/embed/LKnB1tXgJZU
false
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190415134607994.png #FFFFFF
Les også