Naturlige og bærekraftige bygg

Det får du med massivtre

For TEWO

Henning Thorsen

TEWO

28. januar 2020
For TEWO

Henning Thorsen

TEWO

28. januar 2020
Foto: TEWO
Foto: TEWO
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200128085931193.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200128085931193.jpg?maxwidth=2000
0

Blant de mange diskusjonene som foregår når det gjelder boliger og bygg generelt, er det noen som stikker seg frem som hetere og viktigere enn andre. Nemlig diskusjonene som kretser rundt miljø, bærekraft og inneklima.

For inneklimaets del er det mange som er skeptiske til å bygge hus som er så tette at de blir helt avhengig av at avansert klimaanlegg for å holde kontroll på inneluften og luftfuktigheten. Faktisk er det mange, særlig de som har astma og allergier, som opplever at inneklimaet blir dårligere i moderne hus med ventilasjonsanlegg.

Blant annet derfor har det blitt stadig mer populært å gå litt mot strømmen og bygge hus der fokuset ikke først og fremst er rettet mot å bygge så tett som mulig, men heller ser kvalitetene i mer naturlige bygninger. Mye av nøkkelen her ligger i å bygge med massivtre. 

Svært god fukthåndtering

En av fordelene med massivtre er at det håndterer fukt på en svært god måte ettersom det tar opp og gir fra seg fukt i takt med variasjoner i klimaet. Sagt på en annen måte, spiller massivtreet på lag med naturen og gir deg et hus som «puster». 

Derfor brukes det heller ikke dampsperre i denne typen hus, men naturlig fukt får anledning til å vandre i veggen. Fuktegenskapene gjør dessuten at fukt som kommer fra uventet inntrenging av vann eller liknende tørker forholdsvis fort opp på helt naturlige måter.

Faktisk finnes det flere eksempler på at hus bygget i massivtre har fått dispensasjon fra det generelle kravet om ventilasjonsanlegg og heller kan basere seg på naturlig ventilering.

Innervegger med spikerslag

Massivtrelementenes overflate kan brukes som innvendige veggflater hvis du vil ha innervegger av tre. Vil du ha andre overflater er det heller ikke noe i veien for å montere gipsplater eller andre materialer utenpå.

Uansett hva du gjør har du solid spikerslag på alle veggflater og trenger ikke å bruke spesielle festemidler hver gang du skal henge opp noe på veggene. Du slipper også ekstraarbeid når du plutselig finner ut at du skal henge opp noe tungt et sted der det ikke er lagt inn ekstra spikerslag.

Velger du treverket som ferdige innervegger, skal du også vite at forskning viser at treverk har en positiv innvirkning på sinnet og psyken. Det er vel ikke så dumt å ta med seg på veien?

Fleksibelt og konkurransedyktig på pris

En enebolig i bygget i massivtre er konkurransedyktig i pris kontra andre byggemetoder – og i mange tilfeller går det vesentlig raskere å sette opp huset. Tester har faktisk vist at det er mulig å spare så mye som 70 % av byggetiden med elementer kontra andre plassbygde konstruksjoner. 

Velger du å bygge med massitvtre fra TEWO velger du også et fleksibelt byggesystem som det nærmest er umulig å gjøre feil med. Elementene er såpass små at de kan håndteres av én person og monteres enkelt sammen med not og fjær. Skulle behovene endre seg kan elementene byttes rundt på.

Når det gjelder miljø og bærekraft er det også fordeler å hente. Bare tenk på at treverk:

  • Har potensiale til å være svært kortreist, 
  • Er fornybart,
  • Binder Co2 i hele byggets levetid

Dessuten gir produksjonen av massivtre få utslipp sammenlignet med byggematerialer som stål og betong. 

3468
b-TrueFalse
Les mer fra Tewo
c-80TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190415134607994.png #FFFFFF
Les også